Sommarpaus och funderingar

Det är flera månader sedan den senaste uppdateringen. Vi, pensionärerna och jag, har träffats efter den senaste uppdateringen också, men diskussionerna har börjat få ett annat tema än mode. Jag är lite hemlighetsfull kring det nya temat ännu - det kräver nästan sin egen blogg...

Vi får se hur den här bloggen fortsätter i framtiden, men högst antagligen kommer den inte längre att uppdateras med samma frekvens som under hösten 2013.

Nu ska vi njuta av lata dagar i juni och juli. Hoppas att ni alla får en riktigt härlig sommar!

/Johanna

15.06.2014 kl. 09:32

Bekvämt och lättburet!

"Den här koftan gillar jag! Den är väldigt bekväm och lättburen. Lättburen tack vare färgen: vitt passar med allt! Och bekväm eftersom den är precis lagom - inte för tunn och inte för tjock!"

Gungerd

10.04.2014 kl. 20:39

På tal om hattar!

"På tal om hattar: Jag älskar hattar! När jag var 17 så var hatt på mode. Jag minns att jag fick överta min chefs sons hattar, de färgades om i en hattaffär på Universitetsgatan. Och jag minns min favorithatt: när vi en gång skulle åka över för att bo ett par veckor hos en prästfamilj i Sverige så blåste min favorithatt av mig på färjan och åkte rakt ner i sjön!"

Ellen

03.04.2014 kl. 20:35

Den enda i sitt slag...

"Den här klänningen är ett provexemplar - det fanns en enda av den i affären och jag såg den skymta inne i affären när jag gick förbi. Så jag steg in och frågade expediten om jag fick prova den, sen köpte jag den på stubinen. Jag tycker om färgerna i den och använder den när det är lite festligare tillfällen."

Eila

27.03.2014 kl. 20:31

En kofta skön att ha på sig

"Den här koftan är varm och skön att ha på sig. Färgen passar bra så här efter jul - och bra går den ihop med kragen också. Fast den har knappar, det är lite besvärligt för de är svåra att knäppa nuförtiden."

Asta

20.03.2014 kl. 12:28

En blommig tanke

"Jag tycker om den här tröjan. Jag tycker bäst om den blåa färgen. Jag tror att jag har haft en klänning med blommor på. Jag tror att det var en ljusblå sommarklänning med blommor, knälång. 

De säger att mitt hår passar bra med den här tröjan,"

Liisa

13.03.2014 kl. 08:23

En hatt för en fotograf

"Det här är en gammal hatt. Ja den är inte antik eller så - ännu... Jag har inte brytt mig om kläder speciellt mycket, vilket är ganska intressant eftersom jag har jobbat som modefotograf, ett vansinnigt roligt yrke! Jag ville helst fota snygga kläder - men vad jag själv hade på mig struntade jag fullkomligt i! När jag jobbade som modefotograf hamnade mina bilder främst i skyltfönster, inte så mycket i tidningar. Modellerna själva skötte om sminkning och hår. Jag fotograferade också mycket natur och porträtt."

Märtha

05.03.2014 kl. 20:15

Klingande sporrar

"Jag och min väninna fick gå på dans till Brankkis. Jag minns en stilig militär som brukade dansa där - han var alltså anställd hos militären. Han var klädd i slanka kläder. Och det klingade från hans sporrar när han dansade."

"Fast det var hemskt med kriget så förde det en bra sak med sig: det förenade människorna i landet, man behövde inte vara rädd för att någon här skulle göra en illa."

Margitha

04.03.2014 kl. 19:51

Tokigheter i äppelknyckarväg

"- Äppelknyckarbyxor! Visst minns jag dem!
- Det var nog det tokigaste modet vi har haft hittills! Jag har förresten knyckt äppel bara en gång i mitt liv. Jag var kanske 7-8 år gammal och tillsammans med mina vänner pallade vi äpplen från ett äppelträd på en ödetomt. Men mamma såg när vi kom därifån med våra äpplen och hon tvingade mig att gå till damen som ägde tomten och betala för äpplet. En mark kostade det. Jag skämdes så förskräckligt - sen har jag aldrig pallat äpplen.
- Man gjorde så många tokigheter när man var barn. Vi busringde till en stackars flicka och sjöng för henne i telefonen. Allt möjligt bus hittade man på!"

Ethel, Åke och Margitha
 

27.02.2014 kl. 19:31

Julbroschen

"Den här broschen är en medaljong som jag fick av min faster i slutet av 1960-talet. Hon var min gudmor och tyckte att jag skulle ha den. Ursprungligen innehöll den ett fotografi av något slag, men jag ville ha bilder av mina barn i den. Den här broschen bär jag ofta i jultider."

Solveig

"Jag har också en liknande medaljong med mina barns fotografier i. Jag minns att när jag satt och pysslade in fotografierna i den, så utbrast min son: Och Bonni ska också vara med! Bonni var vår hund."

Inger
 

13.02.2014 kl. 08:38

Två meter långa ben...

"Den här tröjan har jag beställt på postorder från ett företag vars kataloger jag fick hem i postlådan tidigare. De skickade ut dem ofta, katalogerna, och jag undrade många gånger hur de fick det att gå ihop. Det måste ju ha blivit dyrt med de där glansiga, tjocka broschyrerna. Jag skrev faktiskt till dem att jag inte vill ha hem deras kataloger längre - det är ju så svårt att beställa kläder på postorder. Byxor, till exempel: modellerna som visar upp dem har ju två meter långa ben och tjugo centimeter klack - det är klart att byxorna inte ser likadana ut när man själv har dem på sig."

Inger

"Ja, så tycker jag att de där katalogerna innehåller samma kläder år ut och år in."

Solveig
 

06.02.2014 kl. 08:46

Ytterkläder och innekläder

"Solveig: Förr fick man ju verkligen kämpa för att barnen skulle ha mössa på sig när det var så här kallt. De satte den på sig och genast de försvann ut genom dörren så åkte mössan i jackfickan. Nu är det ju tvärtom: nu har de mössor på sig både ute och inne.

Inger: En period var det mode med läderrockar, att man skulle ha på sig dem inomhus också.

Solveig: Jo! Och mina pojkar berättade om en bestämd lärare som inte tolererade att eleverna hade på sig jackor inomhus och alltid beodrade dem att ta jackorna av sig på lektionerna. Då kom de modigaste pojkarna på att ha bar överkropp under läderjackan."

Inger och Solveig

 

30.01.2014 kl. 09:03

Yllesocka på villoväg

"Jag hade nu i december köpt julklappar till min son och hans flickvän på Åland, varma och vackra yllesockor och vantar från en basar. Jag skulle posta dem till honom och på posten tyckte de att de kan skickas som ett maxibrev hem till honom. Dagarna gick och han såg inte till något paket. Jag kontaktade posten och fick ett beklagande brev från en chef där, de skulle försöka reda ut saken och ta reda på vart försändelsen hade tagit vägen.
Så en dag ringde min son och berättade att det hade knackat på hans ytterdörr. Där stod en äldre dam med det sönderslitna brevet i handen. Hon hade hittat kuvertet i ett dike, där hade yllesockorna legat utspridda i diket, en socka hade varit så högt uppkastad i en gran att hon inte hade lyckats få ner den. Någon hade tydligen tagit paketet ur hans postlåda och trott att det skulle innehålla dyrbarheter. Min son hämtade sockan ur granen och meddelade mig att både vantar och sockor fungerar perfekt - de var lite fuktiga bara.
Sen på natten drömde jag att jag gick på en landsväg med djupa diken på båda sidorna. Jag snavade och ramlade i diket och hamnade i ett bottenlöst kärr som jag skulle ta mig upp ur. Jag kämpade hårt och kom mig nog upp till sist. Ja, man kan väl säga att jag i drömmen blev en av de där yllesockorna."

Solveig

 

24.01.2014 kl. 19:53

Vårens träffar kör igång igen!

Uppdateringarna har blivit lite färre nu efter jul- och nyårshelgens ledigheter, men snart kör modeträffarna igång igen. Två av grupperna träffas den här veckan, så håll utkik efter nya uppdateringar med modeminnen!

/Johanna
21.01.2014 kl. 16:01

En kjol från Tyskland

"Den här kjolen fick jag 1978 av min man när han kom hem från en forskningresa i Tyskland. Jag blev jätteglad! Dels för att det var så olikt honom att köpa en kjol åt mig, han som inte var intresserad av kläder. Och förstås var jag så glad över att få hem honom efter en hel månad."
Solveig

15.01.2014 kl. 11:07

Vi är Årets modegärning 2013!

På Nöjesgalan 5.12.2013 fick vi pris för "Årets modegärning". Oerhört roligt och hedrande: tusen tack för nomineringen och tack till alla som har röstat på oss!

 

Vi är nominerade för pris!

Vi står som nominerade för "Årets modegärning" i Nöjesgalan 2013. Oerhört roligt! 
Här finns länken där du kan kolla in nomineringarna och rösta på din favorit (hoppas det är Modeminnen!).

 

Om bloggen Minnen i mode

Finns det minnen i plaggen du har på dig? När har du haft som roligast i favoritklänningen? Vilket plagg i garderoben har lappats mest? Hurdana reaktioner har du fått på den röda hatten? I vilka städer har skorna promenerat?

Modeminnena här på bloggen är insamlade i samband med diskussioner med boende på tre äldreboenden i Åbo. Bloggen är en del av projektet Seniorkultur, och kommer att uppdaterad regelbundet. Prenumerera gärna!

Ta gärna kontakt om du har frågor, kommentarer eller andra synpunkter på bloggen!
Kontakt fås t.ex. genom att e-posta johanna.slotte(at)abo.fi.

 

 

 

Senaste kommentarer

16.12, 08:33Vuokko-klänningen av Helen
10.12, 21:51Mingelparty av Kugge
09.12, 15:59Vi vann! av Helen
06.12, 21:49Vi vann! av Satu