Mobilfoto på jackan

"Den här jackan har jag köpt via min dotter. Hon hittade den i en affär och knäppte ett foto av den och skickade till mig på mobilen. Jag skrev att hon gärna fick köpa den åt mig. Vi ska snart gå och shoppa nya kläder åt mig, hon och jag. Jag går inte så gärna ensam till butiken nu längre - inte när det är så trångt och kaotiskt som det är nu i juletider."
Margitha

12.01.2014 kl. 20:36

En skön tröja från en skön resa

"Den här tröjan är en vardagströja. Jag köpte den för en 5-6 år sedan när vi var i Turkiet, vi reste med ett par bekanta. Vi var där i två veckor, gick omkring på stan, tittade oss runt och åt gott. Bland annat åt vi sjötunga! Den smakade som vanlig fisk, men den var hemskt väl tillagad."
Ethel

08.01.2014 kl. 20:34

En klänning åt mamma

"Jag köpte den här ylleklänningen efter att ha sett den i en affärs stamkundskatalog. Jag har länge letat efter en liknande klänning, så jag köpte den här. Jag minns att jag och min mamma en gång köpte likadana stickade klänningar. De var randiga. Hon tyckte om sin så mycket och hade den ofta - varje gång vi hälsade på henne. Och nu har jag tänkt att jag inte vågar ha min när mina barn hälsar på mig. Tänk om de ser sin mormor - min mamma!"
Inger

03.01.2014 kl. 08:54

Festa till det med slipsen!

"Män kan inte variera sin klädsel lika mycket som kvinnor kan. Det enda vi kan tillföra kläderna lite färg med är skjortan och slipsen. Jag har väl ungefär 70 slipsar - eller hade: när jag flyttade hit gallrade jag bort en stor del, så nu har jag kanske 35. Av dem använder jag tre: en röd för festligare tillfällen, en blå för finstämda tillfällen och vid andra tillfällen väljer jag slips utgående från kavajen. Det ska vara tillräckligt stor skillnad mellan färgen på kavajen och byxorna om man har udda kavaj. Idag har jag på mig en klubbjacka. Jag har två klubbjackor i min garderob."

Alf

31.12.2013 kl. 08:54

Ficktjuvar i St Petersburg

"Den här jackan har jag köpt från en affär i Åbo efter att ha sett den i affärens stamkundskatalog. Den har dragkedjor på fickorna, vilket jag tyckte var praktiskt eftersom jag var på väg på en resa till St Petersburg - med tanke på ficktjuvar och så. Sen gick det ändå så att jag blev bestulen på en liten börs där jag hade samlat mina sista rubel, de tog den ur min handväska. Det var ingen stor summa, men det spelade ingen roll: man känner sig ju ändå lika misslyckad när man blir bestulen."
Solveig

29.12.2013 kl. 20:02

Glittrande som vatten

"Jag fick de här av min make när jag fyllde femtio år. De påminner mig om solglitter i vatten. Det är det vackraste jag vet."
Inger

24.12.2013 kl. 20:29

Dagens kläder

"Den här kjolen har jag köpt för kanske tjugo år sedan. Jag tror att det var från en affär som fanns i början av Humlegårdsgatan. Den affären gillade jag: de hade bra kläder till bra priser och betjäningen var bra den också. Som tur var märkte jag att den går väl ihop med den här varma och sköna ylletröjan. Ylletröjan har hängt länge oanvänd i min garderob: när jag var yngre använde jag andra slags kläder. Jumprar och så.

Jag har tänkt att jag är så gammal och har så mycket kläder att jag inte kommer att köpa nya. Tidigare när jag köpte kläder så funderade jag inte efter så mycket: såg jag något jag gillade så slog jag till. Ett fynd som jag gjorde var en tvådelad kjoldräkt i svart sammet. Den hade jag på fest i Spanien när vi bodde där på vintrarna. Jag har till och med haft den här!"

Anna-Lisa

20.12.2013 kl. 08:18

Hundra sorters lilla tavara

"Den här tröjan har jag köpt för kanske 20 år sedan i en butik på Trädgårdsgatan i Åbo. Butiken jag köpte den ifrån finns inte längre. Jag var på väg från torget hem och såg den - tyckte att den var nätt. Så jag gick in och köpte den direkt. Den har varit med länge och har blivit maskintvättad flera gånger."
Ethel

"Jag har en blå tröja med blanka knappar. Jag gillar den, för det är så bekvämt med kofta: man kan ta den av sig om det blir varmt, och enkelt sätta på sig den igen om det behövs. När jag tänker på det så har jag många olika klädplagg som har just blanka knappar. 
Jag minns hissflickorna i Stockmann förr. De hade blåa klänningar med blanka knappar. Det fanns en flicka i varje hiss. När man steg in i hissen sa man vart man skulle, de tryckte på knapparna och steg ut och visade varsågod. Jag brukar skoja och säga att här på hemmet är jag hissflicka när vi åker hiss här."
Märtha

Blandat om butiker
"Jag minns de där handlarna som gick omkring från dörr till dörr och sålde småsaker. De hade med sig en kappsäck och fick komma in i köket. Där öppnade de kappsäcken och visade vad de hade. Knappar, strumpeband, trådar och sånt."
Ethel

"Och de kallade sig för 'Hundra sorters lilla tavara'. Som barn tyckte man att det var mycket intressant att kika ner i kappsäcken och se vad de sålde. Det fanns de som gick runt och slipade knivar och saxar också. När de kom sjöng de 'veitsiä, sakseja sliipataan'."
Märtha

 

 

17.12.2013 kl. 10:51

En halsduk till julklapp

"Jag tycker om att ha en färgglad krage ovanpå tröjan så här. Och jag tycker så om de scarfar som Pirkko har - sådana där långa och vackra. Tänk att jag inte har någon sådan, jag är inte modern längre. Men kanske jag köper en åt mig i julklapp!"
Ella

 

 

15.12.2013 kl. 09:00

Vuokko-klänningen

"Jag tog på mig Vuokko-klänningen till festen. Jag ville ha den eftersom jag har berättat om den."

Inger

12.12.2013 kl. 17:10

Mingelparty

Bubbel...

bakelser....

och glatt mingel när vi firade priset för Årets modegärning idag. Vi bloggar vidare!

10.12.2013 kl. 17:01

Vi vann!

Wow! Det känns fantastiskt att hålla i guldtackan för årets modegärning. Tusen tack till alla som röstade på oss! Tack också för en underbar Nöjesgala.

Festen fortsätter nästa vecka då vi firar vinsten med bubbel och mingel!

06.12.2013 kl. 14:54

Det svängiga 20-talet

Ikväll är det spännande! Vi är nominerade för priset Årets modegärning på Nöjesgalan. Temat för galan är "Gala med en fläkt av 1920-tal".

"1920-talets mode var ju korta kjolar med nedfälld midja, och ett bälte kring höften, kanske en rosett. Min mammas brudklänning var från 1920-talet. Den skulle hon sen färga blå och ge till mig att ha på en julfest, men den blev mera lila. Ja, och så var det inne med plymer i håret."
Solveig

"Ja, och sen var modet inte så kurvigt. Jag minns min mormors klänning från 1920-talet."
Inger

05.12.2013 kl. 09:40

En massa om en massa skor...

"Jag har sparat ett par jättefina skinnskor som jag köpte på direkten när jag såg dem i ett skyltfönster till en affär på Köpmansgatan. Jag ska visa dem någon gång. De kastar jag aldrig! Det var ett modellexemplar som råkade vara i min storlek.
De här skorna är tillverkade precis för mina fötter. Jag har stått i hela mitt arbetsliv och är trött i fötterna nu. Sömmarna är handsydda."
Ella

 

"Jag har inga finskor på mig idag - det är ju vardag. Men jag tycker om att gå klädd i klack. Kanske inte så jättehöga klackar längre, det har ju blivit lite vingligare, men kanske en fem-sex centimeters klackar."
Astrid


 

"Idag har jag på mig ett par stadigare skor, de är mycket bekväma. När jag arbetade som gymnastiklärarinna så hade jag på mig gymnastiktossor: de var av mjukt läder. De kunde man bara ha inomhus, förstås. När vi var ute hade jag tjockare tossor på mig. Vi var ute på gymnastiken fast det var regnigt väder."
Stina

03.12.2013 kl. 13:47

Minnen i filtstövlar

"Jag har alltid frusit om fötterna. Men sen när barnen var små och man skulle stå ute i snön och titta på dem, så fick jag svarta filtstövlar. Det här var på slutet av 1950-talet. De var så sköna! De var fantastiska! Sen kom det de där stoppade stövlarna som är av tyg och de är ju lika sköna de. Filstövlarna hade inga sulor, de var helt och hållet filtade."
Inger

"Då måste de ha varit hala! Det fanns ju de som hade filtade skaft också, och sen skor som botten."
Solveig

"De där filtade stövlarna har väl kommit på mode igen? De har för övrigt använts i Lappland i hundratals år."
Alf

03.12.2013 kl. 13:07

Vi är Årets modegärning 2013!

På Nöjesgalan 5.12.2013 fick vi pris för "Årets modegärning". Oerhört roligt och hedrande: tusen tack för nomineringen och tack till alla som har röstat på oss!

 

Vi är nominerade för pris!

Vi står som nominerade för "Årets modegärning" i Nöjesgalan 2013. Oerhört roligt! 
Här finns länken där du kan kolla in nomineringarna och rösta på din favorit (hoppas det är Modeminnen!).

 

Om bloggen Minnen i mode

Finns det minnen i plaggen du har på dig? När har du haft som roligast i favoritklänningen? Vilket plagg i garderoben har lappats mest? Hurdana reaktioner har du fått på den röda hatten? I vilka städer har skorna promenerat?

Modeminnena här på bloggen är insamlade i samband med diskussioner med boende på tre äldreboenden i Åbo. Bloggen är en del av projektet Seniorkultur, och kommer att uppdaterad regelbundet. Prenumerera gärna!

Ta gärna kontakt om du har frågor, kommentarer eller andra synpunkter på bloggen!
Kontakt fås t.ex. genom att e-posta johanna.slotte(at)abo.fi.

 

 

 

Senaste kommentarer

16.12, 08:33Vuokko-klänningen av Helen
10.12, 21:51Mingelparty av Kugge
09.12, 15:59Vi vann! av Helen
06.12, 21:49Vi vann! av Satu