Tidningarna skriver...

Wow! Vi är helt överväldigade av uppmärksamheten som den här bloggen har fått. Artikeln av Pia Heikkilä som ingick i Åbo Underrättelser har också publicerats i Österbottens tidning och Vasabladet - och idag även i Hufvudstadsbladet: det är så roligt att många får läsa om bloggen.  Tack för det! Vi jobbar vidare med våra minnen i mode!

13.10.2013 kl. 11:20

Giftemål

 

”Vi gifte oss  på Åbo stadshus, precis bredvid ån och efteråt hade vi en bröllopsfest för släktingar och vänner på hotell Seurahuone. Jag gifte mig faktiskt i en mörk klänning: det var krig då, och inga tyger fanns att fås. Det var höst, eller snarare sensommar. Jag hade en jättestor blombukett.”

Kerstin

10.10.2013 kl. 16:28

Japanska skor

Bekvämligheten först

”Mina japanska skor har jag köpt i en skoaffär på Eriksgatan. Jag hade hört av en väninna att de är hemskt bekväma, så jag gick dit enkom för att köpa dem. Till vardags har jag min Marimekkoklänning, den heter iloinen mekko. Jag tycker så mycket om just den här modellen, jag har fyra stycken – alla samma modell. Jag har den bara hemma. Det som är viktigt med hemmakläder är att de ska vara sköna att ha på sig och lätta att sköta. Jag brukar inte ha något i fickorna på den här klänningen, de är så små. Kanske en liten näsduk eller så."
Kerstin

10.10.2013 kl. 16:15

Hundminnen

"Den här skjortan har jag köpt för länge sedan, men inte använt så mycket eftersom den så enkelt blir skrynklig. Jag köpte den eftersom jag tyckte om hundarna. Jag har själv haft hund: först en stor pudel. Sen, när den dog, sörjde vi ett halvår och sen tog vi en mellanstor pudel. Hade det varit pudlar och inte dalmatiner på skjortan, hade jag tyckt ännu bättre om den."
Anna-Lisa

07.10.2013 kl. 14:36

Officersuniform blir riddräkt

 

Om uniformer och hästar
"Min pappa var officer. Hans uniformer hängde på rad på vår vind, de var så vackra. När de var slitna kunde de sys om till olika klädplagg. Jag red ganska mycket som ung och en av uniformerna blev till en ridjacka. Numera nöjer jag mig med att se på trav och hinderlopp på TV".

Om att komma till Finland
"Jag kom till Finland 1948. Jag minns ännu den där resan från hamnen till Universitetsgatan och hur det var att titta ut på människorna på gatan. Jag tyckte de såg så gråa och böjda och fattiga ut - vilken stor skillnad det att komma till Finland efter kriget när man hade växt upp i Sverige!"

Inger

03.10.2013 kl. 10:00

I korridoren på Candolinska

 

 

01.10.2013 kl. 15:31

Jordgubbsfärg på munnen

 

"Jag började sminka mig först när jag började jobba - innan dess tänkte jag inte ens på smink. Men jag minns att jag hade jordgubbskarameller som var röda till färgen. De kunde jag ibland sätta på läpparna, för att få lite färg"
Margitha

 

28.09.2013 kl. 15:00

Favoritvästen

 

Kusinsammanträffande
"Jag köpte den här västen på torget för många år sedan och den har varit en stor favorit! Jag älskar färgen. Den har varit starkare blå men bleknat lite med åren. Jag gick till och med till torget en gång till för att höra mig för om försäljaren fortfarande fanns där, men då fick jag veta att han slutat sälja kläder där för ett år sedan.
Jag har också en blå jacka som jag tycker så mycket om. Det visade sig att min kusin hade köpt nästan identisk väst och identisk jacka som jag, samtidigt, utan att vi visste om den adnras köp - det var ganska lustigt."
Margitha

28.09.2013 kl. 14:30

Igår syntes vi på TV-nytt!

Här kommer ett inslag från TV-nytt om den här modebloggen, vi är jätteglada över att bloggen får synlighet! 

Bloggen och seniorkulturprojektet är ett samarbete mellan Åbo stad och fyra hem i Åbo (länk till Seniorkulturprojektet finns här till höger).

Här hittar du länken till text och inlag från TV-nytt:
Åbseniorer bloggar om moden och minnen

26.09.2013 kl. 19:32

Vi hördes på radio i morse...

Radio Vega Åboland gjorde ett inslag om modebloggen och seniorkulturprojektet. Det sändes i morse och finns att lyssna på fram till 26 oktober.

Här kan du läsa om och lyssna på inslaget:
Seniorer minns kläder från ungdomen

26.09.2013 kl. 19:29

Solveig fotar

Solveig gillade Johannas blommiga tights och ville ta ett foto.

 

Foto: Solveig

26.09.2013 kl. 15:30

Man får skrika och härja

"Jag var skådepelerska och fick låna mina kläder från teatern. Det var roligt att gå in i teaterns stora utrymme med dräkter och som skådespelare jobbade jag tillsammans med en dräktplanerare, och sen syddes kläderna av sömmerskor. Även om det fanns dräkter från tidigare pjäser var vi oftast tvungna att sy om dem åt mig, för jag är så liten till växten. 

En gång spelade jag häxa, jag hade en svart kåpa och en svart sak på huvudet. Jag gillade att spela de där elaka rollerna, de var så tacksamma. Man fick skrika och härja. De snälla rollerna är ofta så menlösa."

Stina
26.09.2013 kl. 15:22

Om att själv handarbeta

”I skolan sydde jag en gång en vit skjorta med spets på ärmarna och på kragen. Jag fick den inte riktigt färdig, så min mamma hjälpte mig med det. Jag har svårt med skjortor och att knäppa knappar nu, på grund av fingrarna.”

Ann-Britt

”Jag tyckte om att sticka, jag stickade till barnen. Vi brukade träffas, vi väninnor, och äta något gott och dricka kaffe och handarbeta tillsammans. Inga karlar hörde hemma vid de sammankomsterna!”
Kerstin

24.09.2013 kl. 18:35

Färgkombinationer

 

”Jag tycker inte riktigt att den här färgkombinationen går ihop. Både byxorna och tröjan är så dominerande färger att det borde vara lite diskretare nyans på byxorna. Jag tänkte på det i morse att de här färgerna inte riktigt passar med varann. Men gredelin är ju modefärg nu.”

Gunnel

24.09.2013 kl. 18:30

Frisyrtips och permanentproblem

 

En sked ättika i sköljvattnet
"Jag hade polkahår, det vill säga rak pannlugg och rakt hår på sidorna. Sen senare ville jag ta permanent och göra håret lockigt. För att göra håret mjukare sen, det fanns ju inte balsam och sånt att lägga i håret då, så satte jag en sked ättika i sista sköljvattnet, så blev håret mjukt och bra."
Anna-Lisa

 

Brännsår av permanenten
"Det var grymt att gå till frisörskan och ta permanent, men man gjorde det i alla fall. Det gjorde ont och man kunde riktigt få brännsår i hårbotten. Jag såg ut som Drummelpetter i det där permanentade håret, det var hemskt!"
Ethel

 

Självlockigt hår
"Jag hade långt och självlockigt hår, jag har fortfarande lockigt hår. Men ändå ville jag ta permanent, för 'alla andra har ju'". Det blev trassligt och besvärligt och jag grät och var arg. Jag såg ut som en rövare."
Märtha
 

22.09.2013 kl. 14:02

Vi är Årets modegärning 2013!

På Nöjesgalan 5.12.2013 fick vi pris för "Årets modegärning". Oerhört roligt och hedrande: tusen tack för nomineringen och tack till alla som har röstat på oss!

 

Vi är nominerade för pris!

Vi står som nominerade för "Årets modegärning" i Nöjesgalan 2013. Oerhört roligt! 
Här finns länken där du kan kolla in nomineringarna och rösta på din favorit (hoppas det är Modeminnen!).

 

Om bloggen Minnen i mode

Finns det minnen i plaggen du har på dig? När har du haft som roligast i favoritklänningen? Vilket plagg i garderoben har lappats mest? Hurdana reaktioner har du fått på den röda hatten? I vilka städer har skorna promenerat?

Modeminnena här på bloggen är insamlade i samband med diskussioner med boende på tre äldreboenden i Åbo. Bloggen är en del av projektet Seniorkultur, och kommer att uppdaterad regelbundet. Prenumerera gärna!

Ta gärna kontakt om du har frågor, kommentarer eller andra synpunkter på bloggen!
Kontakt fås t.ex. genom att e-posta johanna.slotte(at)abo.fi.

 

 

 

Senaste kommentarer

16.12, 08:33Vuokko-klänningen av Helen
10.12, 21:51Mingelparty av Kugge
09.12, 15:59Vi vann! av Helen
06.12, 21:49Vi vann! av Satu