Mixade modeminnen

20 år i samma kostym
"Jag bar samma kostym, den som jag gifte mig i, från 60 till 80-talet. När min fru gick bort 2003 köpte jag en ny kostym på Stockmann, men den kan jag inte längre använda. Det är lite skillnad på hur snabbt kroppen förändras nu jämfört med då."
Alf

Nya vårkläder
"Jag minns när man alltid inför 1:a maj skulle köpa nya vårkläder till barnen. Den där gränsen med 1:a maj var viktigt. Då köpte man skor, hatt och nya kläder. Och det var alltid diskussioner om när det var tillräckligt varmt för att man skulle kunna börja använda knästrumpor."
Inger

Bröllopsklänningen

"Min bröllopsklänning var vit i tjockt siden, långa ärmar och v-ringning. Sömmerskan var en krigsänka i Larsmo. Vi körde dit från Nykarleby för att prova den flera gånger innan bröllopet, och hon fick ta in den innan bröllopet. "Det brukar gå tvärtom, att man måste ta ut den", sade hon. Den var 1958, jag hade kort slöja som var i mode och och en myrtenkrona. I buketten fanns det rosor och förgätmigej."
Solveig

Ett itiotiskt mode
"Äppelknyckarbyxor var nog ett idiotiskt mode. De blev vida nertill och så snörde man fast dem vid vaden. Nu finns det ju liknande modeller, men de snörs inte fast på samma sätt."
Alf

12.09.2013 kl. 16:27

Lårkorta kjolar vill man inte ha

"Det är väldigt svårt att köpa kläder i den här åldern. Det finns massor i affären men man vill inte ha något. De senaste 10–20 åren har det varit nästan omöjligt att hitta en kjol. Det finns bara byxor i butiken. Och utbudet är så enormt. "
Inger

"Och de kjolar som finns kan man ju inte ha för de går bara till halva låret. Men jag brukar be om hjälp i butiken, då kan man hitta."
Solveig

12.09.2013 kl. 16:25

Om hattar & studentmössor

"När vi studerade hade alla hatt. Man gick till en modist eller köpte dem i affären. Jag minns modisten i Nykarleby, hon hette Edith Ahlnäs. Men det var dyrt att köpa hatt av modisten."
Solveig

"Jag minns en ny vinterkappa jag köpte på 50-talet.  Jag köpte en matchande hatt till. Det finns ett foto på mig i den, ett fruktansvärt fotografi, jag gick inte med den hatten så länge. Hatt är inget för mig, jag använder bara solhatt och baskrar."
Inger

"Från 1 maj till och med slutet av oktober gick alla med studentmössan, man till och med simmade med den. Jag använder min mammas studentmössa från 1927, den är i ett hållbarare material än min som är tillverkad på 50-talet."
Solveig

"Nån gång i slutet av 50-talet insåg man ju hur idiotiskt det var att framhäva sig själv på det där sättet med studentmössan och slutade med det. Jag har inte kvar min egen, utan min kompis. På en 1:a maj lunch på Palace i Helsingfors stal min lite berusade vän min studentmössa, jag fick hans mössa istället."
Alf

12.09.2013 kl. 16:20

Spetsvirkning

 

"Jag har virkat mycket spets, och hade alltid en spetsvirkning med mig i väskan. Brukade exempelvis sitta och virka i bilen när vi körde mellan Pargas och Nagu. Mitt sängöverkast har jag virkat själv."

Stina

12.09.2013 kl. 12:06

Enkla och praktiska plagg

 

"Jag har varit gymnastiklärare, så jag använde alltid ganska enkla kläder på jobbet. Nu när jag är 91 år vill jag ha enkla och praktiska kläder. Jag har pärlor i öronen, men kan inte längre ha ringar och andra smycken. När jag fyllde 50 och min dotter 25 fick vi varsin likadan halsbandskedja, jag har burit den väldigt länge, men nu när man skall gå på röntgen och sånt är det bättre att vara utan. Tidigare, när min man arbetade på universitetet, gick vi på en hel del fester. Då köpte man ett tyg och fick det uppsytt till en klänning. Jag minns en fest där två kvinnor hade samma klänning, det ville man ju inte riskera, då var det bättre att få klänningen uppsydd. Jag gillar glada färger."

Stina

12.09.2013 kl. 11:55

Viktigast att det ser bra ut

"I dag har jag på mig riktigt vanliga vardagskläder. Jag köper sådant som ser trevlig ut i skyltfönstret. För mig är det nog viktigast hur det ser ut, inte hur det känns. Jag har jobbat som handarbetslärare, det blev att sprätta en hel del. Mamma hade en Singer-symaskin hemma, den stod alltid framme där det fanns plats. Hon lärde mig att sy och sticka. Jag minns att hon till en julfest sydde en röd enkel sammetsklänning till mig. Själv har jag också sytt mycket av mina kläder, mönster köpte jag i handarbetsaffärer och så fanns de i veckotidningar."

Gunnel

12.09.2013 kl. 11:47

Vi är Årets modegärning 2013!

På Nöjesgalan 5.12.2013 fick vi pris för "Årets modegärning". Oerhört roligt och hedrande: tusen tack för nomineringen och tack till alla som har röstat på oss!

 

Vi är nominerade för pris!

Vi står som nominerade för "Årets modegärning" i Nöjesgalan 2013. Oerhört roligt! 
Här finns länken där du kan kolla in nomineringarna och rösta på din favorit (hoppas det är Modeminnen!).

 

Om bloggen Minnen i mode

Finns det minnen i plaggen du har på dig? När har du haft som roligast i favoritklänningen? Vilket plagg i garderoben har lappats mest? Hurdana reaktioner har du fått på den röda hatten? I vilka städer har skorna promenerat?

Modeminnena här på bloggen är insamlade i samband med diskussioner med boende på tre äldreboenden i Åbo. Bloggen är en del av projektet Seniorkultur, och kommer att uppdaterad regelbundet. Prenumerera gärna!

Ta gärna kontakt om du har frågor, kommentarer eller andra synpunkter på bloggen!
Kontakt fås t.ex. genom att e-posta johanna.slotte(at)abo.fi.

 

 

 

Senaste kommentarer

16.12, 08:33Vuokko-klänningen av Helen
10.12, 21:51Mingelparty av Kugge
09.12, 15:59Vi vann! av Helen
06.12, 21:49Vi vann! av Satu